Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،ذو الحجه یا ذی‌ الحجه آخرین ماه سال هجری قمری و از ماه‌های حرام و ماه‌های حج است.

برای دهه اول این ماه اعمالی ذکر شده است که از مهم‌ترین آن‌ها بجا آوردن نماز دهه اول میان نماز مغرب و عشاء و نیز خواندن ادعیه است. احرام بستن برای حج تمتع، تنها در این ماه جایز است و ذی الحجه به معنی صاحب حجبه به این نکته اشاره دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیین حج از روز نهم شروع و معمولاً تا سیزدهم این ماه انجام می‌شود و بر اساس آیه ۲۱۷ سوره بقره، جنگ در ماه ذی الحجه حرام است.

دهه اول این ماه از ایام معروف سال و روز‌های ویژه حج و زیارت خانه خدا است. عید قربان، عید غدیر، ماجرای مباهله و بسیاری از رویداد‌ها و مناسبت‌های مهم دینی و مذهبی در این ماه قرار گرفته‌اند. پیامبر (ص)در این باره می فرماید:عبادت و کار نیک در هیچ ایامی به‌ اندازه این ایام (ده روز اول ماه ذی الحجه) فضیلت ندارد.

علاوه بر ده روز اول که به ایام معلومات نامیده شده است، برای برخی روز‌های ویژه این ماه نام‌های خاصی در قرآن و روایات  از جمله روز ترویه برای روز هشتم، روز عرفه و روز مشهود برای روز نهم، عید قربان یا اضحی یا روز نحر برای روز دهم، ایام معدودات بر اساس آیه ۲۰۳ سوره بقره و ایام تشریق و ایام منا برای روز‌های یازدهم تا سیزدهم، روز قرار (روز استقرار حجاج در منا) برای روز یازدهم، روز نفر و نفر اول برای روز دوازدهم و روز نفر ثانی و صدر و حصبه برای روز سیزدهم به کار رفته است.

مهم‌ترین رویداد‌های ماه ذی الحجه

ازدواج امام علی (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) در اول ذی الحجه، شهادت امام باقر (ع) هفتم ذی الحجه، حرکت امام حسین (ع) از مکه به عراق هشتم ذی الحجه، عرفه نهم ذی الحجه، شهادت مسلم بن عقیل و هانی بن عروه نهم ذی الحجه، عید قربان دهم ذی الحجه، بخشیدن فدک به حضرت زهرا (س) ۱۴ ذی الحجه، واقعه غدیر خم هجدهم ذی الحجه، شهادت میثم تمار بیست و دوم ذی الحجه، مباهله بیست و چهارم ذی الحجه، حاتم بخشی امام علی (ع) و نزول آیه ولایت ۲۴ ذی الحجه از مهم‌ترین رویداد‌های ماه ذی الحجه است.

اعمال و فضیلت‌های ماه ذی الحجه

تسبیح و حمد خداوند، بجا آوردن ذکر الله اکبر و لا اله الا الله، روزه گرفتن از جمله اعمال این ماه است. بر اساس روایات، روزه هر روز این ماه برابر با یک سال روزه است، شب زنده داری و عبادت در شب‌های این ماه برابر با شب زنده داری و عبادت در شب‌های قدراست. اعمال دیگری هم در این ماه وارد شده است که به شرح زیر هستند؛

دعای پنج دعایی که جبرئیل برای حضرت عیسی (ع) از جانب خداوند هدیه آورده بود بعد از نماز صبح و قبل از نماز مغرب و از روز اول تا روز عرفه خوانده می‌شود؛ اَشْهَدُ اَنْ لااِلهَ اِلاَّ اللهُ، وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ، لَهُ الْمُلْکُ وَلَهُ الْحَمْدُ، بِیدِهِ الْخَیرُ، وَهُوَ عَلی کُلِّ شَیء قَدیر اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ، وَحْدَهُ لاشَریکَ لَهُ، اَحَداً صَمَداً، لَمْ یتَّخِذْ صاحِبَهً وَلا وَلَداً اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ، وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ، اَحَداً صَمَداً، لَمْ یلِدْ وَلَمْ یولَدْ، وَلَمْ یکُنْ لَهُ کُفُواً اَحَد اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ اِلاَّ اللهُ، وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ، لَهُ الْمُلْکُ وَلَهُ الْحَمْدُ، یحْیی وَیمیتُ، وَهُوَ حَی لا یمُوتُ، بِیدِهِ الْخَیرُ، وَهُوَ عَلی کُلِّ شَیء قَدیر حَسْبِی اللهُ وَکَفی، سَمِعَ اللهُ لِمَنْ دَعا، لَیسَ وَرآءَ اللهِ مُنْتَهی، اَشْهَدُللهِ بِما دَعا، وَاَنَّهُ بَریءٌ مِمَّنْ تَبَرَّءَ، وَاَنَّ لِلّهِ الاْخِرَهَ وَالاُولی.

خواندن ذکر‌هایی که از حضرت علی (ع) روایت شده است؛ لا إِلهَ إِلاّ الله عَدَدَ اللَّیالِی وَالدُّهُورِ، لا إِلهَ إِلاّ الله عَدَدَ أَمْواجِ البُحُور، لا إِلهَ إِلاّ الله و رَحْمَتُهُ خَیرٌ مِمَّا یجْمَعُونَ، لا إِلهَ إِلاّ الله عَدَدَ الشَّوْک وَالشَّجَرِ، لا إِلهَ إِلاّ الله عَدَدَ الشَّعْرِ وَالوَبَرِ، لا إِلهَ إِلاّ الله عَدَدَ الحَجَرِ والمَدَرِ، لا إِلهَ إِلاّ الله عَدَدَ لَمْحِ العُیونِ، لا إِلهَ إِلاّ الله فِی اللَّیلِ إِذا عَسْعَسَ وَالصُّبْحِ إِذا تَنَفَّسَ، لا إِلهَ إِلاّ الله عَدَدَ الرِّیاحِ فِی البَرارِی وَالصُّخُورِ، لا إِلهَ إِلاّ الله مِنْ الیوْمِ إِلی یوْمِ ینْفَخُ فِی الصُّورِ"

خواندن دو رکعت نماز دهه اول؛ از شب اول ماه ذی الحجه تا شب عید قربان هر شب میان نماز مغرب و عشاء باعث شریک شدن در ثواب اعمال حاجیان در این ایام است؛ بدین شکل که در هر رکعت، سوره حمد و سوره قل هو الله و پس از آن آیه ۱۴۲ سوره اعراف خوانده شود: وَ وَاعَدْنَا مُوسَیٰ ثَلَاثِینَ لَیلَةً وَ أَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقَاتُ رَ‌بِّهِ أَرْ‌بَعِینَ لَیلَةً وَ قَالَ مُوسَیٰ لِأَخِیهِ هَارُ‌ونَ اخْلُفْنِی فِی قَوْمِی وَأَصْلِحْ وَلَا تَتَّبِعْ سَبِیلَ الْمُفْسِدِینَ

روزه گرفتن روز اول ماه ذی الحجه (این روزه برابر با روزه هشتاد ماه ثواب دارد)، خواندن نماز حضرت فاطمه (س) در روز اول، خواندن دو رکعت نماز قبل از ظهر در هر رکعت سوره حمد و یک مرتبه توحید و آیه الکرسی و ده مرتبه سوره قدر، گفتن ذکر حسبی حسبی حسبی من سوالی علمک بحالی برای دور شدن شر ظالمان، روزه گرفتن و به جا آوردن غسل در روز هشتم ذی الحجه، مناجات و عبادت، دعای اللهم یا شاهد کل نجوی....

خواندن دعای اللهم من تعبا و تهیا و اعدو استعد لوفاده، زیارت امام حسین (ع) در کربلا، غسل کردن، خواندن دو رکعت نماز زیر آسمان بعد از نماز عصر و پیش از دعای عرفه در رکعت اول بعد از حمد سوره توحید و در رکعت دوم بعد از حمد سوره کافرون، گرفتن روزه به شرط آنکه روزه باعث ضعف در انجام اعمال این روز نشود، خواندن صلوات خاص امام جعفر صادق (ع)، خواندن دعای ام داود که در اعمال نیمه رجب ذکر شده، خواندن تسبیح سبحان الله قبل کل احد و سبحان الله بعد کل احد که ثواب آن قابل شمارش نیست، خواندن زیارت جامعه کبیره، خواندن دعای عرفه امام حسین (ع)، خواندن دعای عرفه امام سجاد (ع) دارای فضلیت بسیار است.

خواندن این ذکر در احیای شب دهم ذی الحجه یا دَائِمَ الْفَضْلِ عَلَی الْبَرِیةِ یا بَاسِطَ الْیدَینِ بِالْعَطِیةِ یا صَاحِبَ الْمَوَاهِبِ السَّنِیةِ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ خَیرِ الْوَرَی سَجِیةً وَ اغْفِرْ لَنَا یا ذَا الْعُلَی فِی هَذِهِ الْعَشِیةِ، به جا آوردن غسل، نماز عید قربان، خواندن دعای چهل و هشتم صحیفه سجادیه، خواندن دعای ندبه، قربانی کردن، تکرار ذکراَللّهُ اَکْبَرُ اللّهُ اَکْبَرُ لا اِلهَ اِلا اللّهُ وَ اللّهُ اَکْبَرُ اَللّهُ اَکْبَرُ اَللّهُ اَکْبَرُ و لِلّهِ الْحَمْدُ اَللّهُ اَکْبَرُ عَلی ما هَدانا اَللّهُ اَکْبَرُ عَلی ما رَزَقَنا مِنْ بَهیمَةِ الاْنْعامِ وَالْحَمْدُلِلّهِ عَلی ما اَبْلانا در روز دهم،

به جا آوردن غسل، روزه گرفتن، خواندن دعایی که از امام صادق (ع) روایت شده است: اللهم انی اسئلک من بهائکَ بِابهاهُ و کل بهائک بهی... در روز بیست و چهارم، بجا آوردن غسل، روزه گرفتن، صدقه دادن و اکرام به ایتام و فقیران در روز بیست و پنجم، خواندن دو رکعت نماز که در هر رکعت بعد از حمد، ده مرتبه سوره توحید و ده مرتبه آیة الکرسی خوانده می‌شود و بعد از نماز می گوید: اَللّهُمَّ ما عَمِلْتُ فی هذِهِ السَّنَةِ مِنْ عَمَلٍ نَهَیتَنی عَنْهُ وَلَمْ تَرْضَهُ وَنَسیتُهُ وَلَمْ تَنْسَهُ وَدَعَوْتَنی اِلَی التَّوْبَةِ بَعْدَ اجْتِرائی عَلَیکَ اَللّهُمَّ فَاِنّی اَسْتَغْفِرُکَ مِنْهُ فَاغْفِر لی وَما عَمِلْتُ مِنْ عَمَلٍ یقَرِّبُنی اِلَیکَ فَاقْبَلْهُ مِنّی وَلا تَقْطَعْ رَجآئی مِنْکَ یاکَریمُ همه اینها از اعمال ماه ذی الحجه است.

انتهای پیام/

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ذی الحجه مناسبت های مذهبی ائمه اطهار دعا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۳۷۲۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چیزی به‌نام دلالی قبر در اصفهان نداریم

ایسنا/اصفهان مدیرعامل سازمان آرامستان‌های شهرداری اصفهان با بیان اینکه از سال ۹۹ به بعد هر فردی قبری بخرد، تا زمانی که دفن شود، به ازای آن باید سالانه مبلغ ۲۵۰ هزار تومان پرداخت کند، به ایسنا گفت: بالاترین قیمت قبر یک طبقه در قطعه یک باغ رضوان ۵۰ میلیون تومان و کمترین هزینه مربوط به قطعات ۸۰ و ۹۰ این آرامستان و سه میلیون تومان است درحالی که آماده‌سازی هر قبر حدود ۲۰ میلیون تومان برای سازمان آرامستان‌ها هزینه دارد و در حقیقت سوبسید داده می‌شود.

علی حاجیان ۱۸ اردیبهشت در نشست خبری با اصحاب رسانه، به‌مناسبت چهلمین سالگرد تأسیس باغ رضوان اصفهان، با بیان اینکه سالانه ۸ میلیون زائر در آرامستان باغ رضوان تردد دارد، اظهار کرد: کفن و دفن تنها وظیفه سازمان نیست و وظایف زیست محیطی نیز بر عهده دارد، توسعه و هوشمندسازی یکی از شش محور و هدف ترسیم شده است که سازمان باغ رضوان در کشور نمونه است، مهم‌ترین سازمان شهرداری برای خدمت رسانی به مردم اصفهان محسوب می‌شویم و انجام مسائل دینی و شرعیات مردم را عهده‌دار هستیم. ‌

وی با تاکید بر اینکه، سال گذشته ۵۵ درصد فوت شدگان را آقایان و ۴۵ آن‌ها را بانوان تشکیل دادند، افزود: امسال نیز بودجه سازمان آرامستان‌های شهرداری اصفهان ۲۱۶ میلیارد تومان پیش بینی شده که توسط خود سازمان جذب و هزینه می‌شود و شماره تلفن ۱۵۳۰ برای اطلاع یافتن از فرایند دفن اموات به کمک شهروندان است.

مدیرعامل سازمان آرامستان‌های شهرداری اصفهان از ساخت منبع ۵۵ هزار متر مکعبی در باغ رضوان به اندازه ۸۲ درصد کل ظرفیت آب شهرداری اصفهان خبر داد و گفت: این طرح طی دو ماه و نیم اجرایی شده است. همچنین پروژه استحصال آب‌های سطحی را در دستور داریم، چرا که باران‌های اخیر که داشتیم همه آب‌های باران در باغ رضوان با اختلاف شیب ۶ درجه جذب استخر شد که در این راستا کانالی ایجاد می‌شود تا همه آب باران جذب آن و به منبع ارسال شود.

وی تصریح کرد: باغ رضوان سالانه ۱۲۰۰ کیلووات استفاده برق دارد که از طریق نصب پنل‌های خورشیدی تولید برق می‌کند، ۵۵۰ کیلووات تولید برق را در خرداد رقم می‌زند که در این راستا ۴۵ مصرف برق سازمان را خودمان تولید می‌کنیم.

حاجیان با بیان اینکه بحران‌هایی همچون کرونا و سیل و زلزله بیانگر آن است که باغ رضوان باید خودکفا باشد، خاطرنشان کرد: حدود ۵۴۰ k ظرفیت دیزل ژنراتور باغ رضوان است که اگر برق مجموع قطع شود می‌تواند تأمین برق کند.

وی با اشاره به اینکه قیمت قبور در سایت سازمان آرامستان‌های شهرداری اصفهان مشخص است و برای دسترسی به قبور مسیریاب را در اختیار شهروندان قرار دادیم، گفت: بالاترین قیمت قبر یک طبقه در قطعه یک باغ رضوان ۵۰ میلیون تومان و کمترین هزینه مربوط به قطعات ۸۰ و ۹۰ این آرامستان و سه میلیون تومان است درحالی که آماده‌سازی هر قبر حدود ۲۰ میلیون تومان برای سازمان آرامستان‌ها هزینه دارد و در حقیقت سوبسید داده می‌شود.

مدیرعامل سازمان آرامستان‌های شهرداری اصفهان اضافه کرد: خدمات تغسیل در باغ رضوان سه میلیون و ۴۰۰ هزار تومان، آرامستان‌های محلی یک میلیون و ۴۵۰ هزار و برای افرادی که در بقاع متبرکه دفن می‌کنند هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است.

وی درخصوص وجود سگ‌های ولگرد در آرامستان باغ رضوان، گفت: علت این معضل وجود سایت نگهداری حیوانات است که در کنار باغ رضوان ساختند و حتی شب به شب از شهرهای اطراف اصفهان برای اینکه هزینه نگهداری حیوانات بالاست، آنها را به این محل آورده و در سایت رها می‌کنند.

حاجیان افزود: گاهی حتی افراد به این سگ‌ها در باغ رضوان غذا می‌دهند، وجود سگ‌های ولگرد در باغ رضوان معضلی بزرگ و خطرناک است و طی روزهای آینده این مهم را از طریق معاونت خدمات شهری پیگیری خواهیم کرد.

حاجیان در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر ممنوعیت استفاده تصاویر بانوان فوت‌شده، گفت: عکس بانوان با رعایت چارچوب‌ها نصب می‌شود.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • آیت الله رمضانی: علمای مسلمان باید صلح عادلانه را در جهان اسلام تبیین کنند
  • رئیس دیوان عالی کشور گفت: فضای مجازی یکی از بسترهای مقابله دشمن با ارزش‌های اسلامی است
  • بازیکنان دورتموند و خواندن ترانه Someone like you از ادل پس از رسیدن به فینال لیگ قهرمانان اروپا / فیلم
  • فضای مجازی یکی از بسترهای مقابله دشمن با ارزش‌های اسلامی است
  • بانوی با فضیلت / بتول نوقانی، فعال انقلابی و مفسر قرآن و نهج البلاغه
  • چیزی به‌نام دلالی قبر در اصفهان نداریم
  • کشف بیش از ۱۲۱ هزار لیتر سوخت قاچاق در قصرشیرین
  • حضرت ابراهیم یک پیامبر ویژه است
  • واکنش مهران غفوریان به ساواکی خواندن پدرش
  • آیا بانوان می‌توانند امام جماعت شوند؟ + نظرات مراجع تقلید